Tko je kompanija Xiaomi i što nam donosi?

  • od Edo Šanjta
  • 3 Godina prije
  • 0

Hm! Mnogi su se od vas zasigurno bezbroj puta u zadnje dvije godine pitali kakva je ta kompanija Xiaomi, što ima za ponuditi, odakle dolazi i kakvi su ti njeni pametni telefoni koji se vrte po svim svjetskim portalima?

Xiaomi je vrlo mlada elektronička kompanija osnovana u Pekingu 6. travnja 2010. godine. Osnovao ju je Lei Jun, a među glavnim su suradnicima, osim direktora, i predsjednik Xiaomia Lin Bin te potpredsjednik Hugo Barra.

Xiaomiev logo

xiaomi-logo11

Kompanija se bavi isključivo pametnim telefonima, ali istovremeno i mobilnim aplikacijama, tabletima, pametnim televizijama, ruterima, internetskim sustavima itd. Iako bi se očekivalo da Xiaomi ima velik broj uređaja na tržištu, to ipak nije tako. Xiaomi trenutno na tržištu ima samo 9 pametnih telefona i jedan tablet. Većina pametnih telefona nosi klasične nazive Samsunga i Applea, ali s predznakom Mi. Tako imamo modele Mi 1, Mi 2, Mi 3 i najnoviji Mi 4 koji je predstavljen ovoga mjeseca – i mogu vam reći da izgleda mrak. 🙂

Xiaomievi uređaji

slika: gsmarena

slika: gsmarena

Mi glavna je serija pametnih telefona ove kompanije, dok su dva sporedna modela Hongmi i Hongmi 1S doživjela dosta slabu popularnost među publikom. Xiaomiev prvi tablet predstavljen je ove godine s oznakom Mi Pad 7.9, a operativni sustav prilagođen za Xiaomieve proizvode MIUS temeljen je, naravno, na Androidu.

xiaomi-corp

Što reći, kompanija bilježi velik pomak i ubrzano se otvara cijelome svijetu. U budućnosti se očekuju nove serije tableta, pametnih telefona, pa čak i pametnih televizora s kojima je Xiaomi krenuo 2013. s prvim 49-inčnim UHD modelima. Imate li vi neki proizvod od kompanije Xiaomi ili ga planirate kupiti?

Edo Šanjta