Što je to Ultra HD i treba li nam to?

  • od Edo Šanjta
  • 3 Godina prije
  • 1

U današnje vrijeme sve se više i više televizora, pametnih telefona, tableta i ostalih gadgeta pokušava okrenuti novoj UHD tehnologiji zaslona s 4K rezolucijom koja je prvi put predstavljena još 2012. godine u jednoj TV emisiji, a za koju je većina nas saznala tek početkom 2013. godine.

Sigurno mnoge bune kratice kao što su Full HD, UHD, HD, SD itd.? Pa da krenemo ispočetka. Sve se ove veličine razlikuju po rezoluciji, pa tako imamo SD koji se inače emitira u rezoluciji 720×576 piksela, HD s 1388×768 piksela, Full HD koji ima 1920×1080 piksela i napokon najnoviji Ultra HD od 3840×2160 piksela odnosno 4K. U nastavku pogledajte kako se po veličini razlikuju sve rezolucije, a zatim pročitajte i po čemu se razlikuju najrasprostranjeniji Full HD i novi UHD.

8K_UHD,_4K_SHD,_FHD_and_SD.svg

Kako to zapravo izgleda u praksi?

Uzmimo primjer prosječna televizora Full HD rezolucije 1920×1080 piksela s ekranom od 120 centimetara. UHD je napravljen tako da tu Full HD rezoluciju zapravo podijeli na četiri dijela. Kad se rezolucija od 1920×1080 piksela podijeli na četiri dijela na ekranu, dobije se 4K odnosno rezolucija s četiri puta više piksela, točnije 3840×2160 piksela. Na taj način slika ili video snimljeni UHD kamerom na vašem zaslonu prikazuju sadržaj s dvostruko više detalja, toliko detaljno da možete vidjeti i lice igrača na nogometnom igralištu. U nastavku možete vidjeti dva primjera razlike između Full HD i UHD rezolucije. UHD rezolucija može se dobiti samo u filmovima koji su snimani u UHD-u i nikako više. Zato je po meni nepotrebno kupovati nove UHD televizore, no o tome više u nastavku.

nvidia-geforce-gtx-4k-batman-arkham-origins-4k-versus-hd uhd tv

Kupiti UHD TV ili ne?

Više ne nego da. Zašto ne? Pa upravo zato što ju ne možete iskoristiti. Danas je kod nas tek mali broj filmova dostupan u UHD rezoluciji, a dok dođete do njih, izgubite volju. Još jedan veliki minus je to što su svi programi koje gledate putem obične antene ili putem internetskog operatera snimani u SD rezoluciji, koja iznosi tek pišljivih 720×576 piksela i koji se mogu gledati i na običnom HD televizoru od 2000 kuna. Na kraju programi emitirani u takvim rezolucijama na UHD televiziji izgledaju lošije nego na Full HD. Upravo zahvaljujući velikom broju piksela program ispadne mutan, mrljast, pikseliziran i nemoguće ga je gledati. Zato se, kada malo razmislimo, više isplati kupiti Full HD televizor nego Ultra HD, da ne biste platiti velike novce, a od toga UHD materijala ne imali ništa.

Edo Šanjta

  • Bruno

    Konačno jedna realna pametna recenzija Ultra Hd rezolucije na LCD TV-ima.