Seagate nudi Hard Disk od 8 terabajta

  • od Edo Šanjta
  • 3 Godina prije
  • 0

Kada govorimo o Hard Disk Drive (HDD) ili pak sada novopridošlim Solid State Drive (SSD), mišljenje je svakako podijeljeno. Dok jedna skupina zagovara HDD radi kapaciteta i raznih mogućnosti npr. posebice je kvalitetan za skladištenje velike količine podataka, igrica, drugi pak ističu prednosti SSD-a: brzina zapisa, sve veći kapacitet, pogodan za postavljanje softverskih rješenja poput Windowsa ili pak web-preglednika).

Proizvođači i jednih i drugih diskova na tržište izbacuju nove izvedenice. Tako je sada tvrtka Seagate, prema pisanjima ninoit portala, donijela HDD kapaciteta od vrtoglavih 8 terabajta. Odmah na početku želimo navesti kako nije riječ o eksternom tvrdom disku, odnosno o prenosivom, već se radi o internom, onom koji se ugrađuje u kućište računala. To potvrđuju i njegove dimenzije koje nisu više 5, 2“ već 3, 5“. Ipak, kao jedinu manu željeli bismo navesti pripadajuću brzinu čitanja koja je kod ovog modela pri 150 MB/s, dok recimo SSD-ovi iz 2014. godine imaju brzinu čitanja od 550 MB/s.

Ovdje još valja navesti kako je Seagate osim 8T modela, proizvela i 5T te 6T izvedenice. Pripadajući HDD koristi tehnologiju „Shingled Magnetic Recording“ pohranjivanja podataka, o kojoj nešto više donosimo u pripadajućem videozapisu.

Što se tiče dostupnosti kupovine, ona je za sada ograničena na američku podružnicu Amazona, dok bi početkom iduće godina trebala dospjeti u sve trgovine s računalima na globalnoj razini. Cijena ovakvog jednog HDD-a bit će 260$.

Partner izone: ninoit.eu