Recenzija Evolveo Strongphone Q5

 • od Edo Šanjta
 • 6 Mjesec prije
 • 0

Zahvaljujući Mobis Electronicu na test smo dobili nešto drugačiji uređaj nego uobičajeno. Ovaj model predviđen je za posebnu skupinu ljudi koji se često izlažu vremenskim neprilikama i teškim građevinskim poslovima ili se bave planinarenjem, a može biti dobar i za one kojima često pada uređaj pa bi htjeli neki zaštićeniji. Radi se o Evolveo uređaju Strongphone Q5 koji je predstavljen u rujnu 2016. godine. Strongphone Q5 mobitel je vrlo debelog kućišta s čak 20 milimetara debljine 50% deblji od ostalih današnjih pametnih telefona. Naravno, s razlogom je drugačiji. Ovaj uređaj otporan je na sve vrste padova, na prašinu i vodu tako da uređaj može bez problema provesti jedan dan u prašini na građevini, a pod vodom do dubine od 1 metra može biti i do 40 minuta. Što se tiče dizajna izgleda kao da u ruci držite pravi čvrsti komad uređaja i ne morate se bojati kad vam ispadne da će se raspasti u tisuću komadića ili da će vam se iskriviti u džepu poput iPhonea. Zbog debelog kućišta tipke koje se nalaze na bočnim stranicama Evolvea dosta je teže pritisnuti, napravljene su od gume, a tipka je duboko smještena u kućištu radi zaštite od vode.

Zaslon

Krenut ćemo prvo od zaslona. Ovaj uređaj kao prvo da napomenemo nije predviđen da bi se na njemu igrale igrice. Ima zaslon nešto manji od današnjih uređaja, radi se o 4 inčnom zaslonu rezolucije 800×480 piksela, dosta niska rezolucija za ovakvu vrstu uređaja, na daljnjem svjetlu se ne može pohvaliti jakim pozadinskim osvjetljenjem, a pikseli na ovakvome zaslonu su također vidljivi. Zbog slabije rezolucije primijeti se lagana maglica u skrolanju unutar aplikacija i u meniju, ali nije negledljivo, to je nekakva sitnica koja se primijeti odmah na prvu, brzo vam to izađe iz glave i ne primijetite nakon par sati korištenja. Osim kućišta i zaslon je zaštićen s Gorilla Glass 3 zaštitom. Sve u svemu zaslon je solidan, itekako se da koristiti, ovakve zaslone smo imali do prije par godine na nekad top mobitelima.

Performanse

Strongphone Q5 pokreče procesor Mediatek MTK s brzinom radnog takta od 1.3 GHz na 4 jezgre. Ima radnu memoriju od 1 GB što se i nije toliko pokazalo kao malo. Aplikacije otvara bez zastajkivanja i problema, povremeno se primijeti da je sporiji u radu od ostalih uređaja koji imaju preko 1.5 GB RAM-a, ali se ne dešava crash iz aplikacija. Za pohranu podataka vam ostane nažalost samo 4 GB od ukupnih 8, Android koji je instaliran na uređaju verzija 5.1 zauzima pola memorije. Za proširenje memorije moguće je upotrijebiti microSD karticu, ali samo do 64 GB.

Sučelje

Uređaj ima instaliran Android verzije 5.1. Nemamo puno za pričati oko ovoga, na njemu se nalazi čisti Android 5.1 bez nepotrebnih aplikacija i dodataka koji još više usporavaju uređaj, ono najosnovnije i najbitnije od aplikacija već je instalirano, a od dodatnih stvari nema ništa posebno čime bi se mogao istaknuti. Zbog jednostavnog operativnog sustava i bez nepotrebnih aplikacija daje dodatan plus ovom uređaju jer dobiva na brzini rada.

Kamera

Ako ste veliki ljubitelj fotografiranja i volite to stavljati na Instagram, onda ova kamera nije za vas. Stražnju kameru ima od 5 megapiksela rezolucije fotografija 2560 x 1920 piksela i mogućnost snimanja u Full HD rezoluciji. Kamera i nije loša, fotografije ispadaju sasvim u redu, predviđena za fotografiranje usputnih stvari prilikom rada ili u prirodi dok planinarite. Kamera ima LED bljeskalicu, autofokus te automatsko prepoznavanje lica. Kamera ima 13 različitih modova fotografiranja tako da ga možete koristiti u tamnim prostorijama, svijetlim, u sumrak ili u zoru kada je svjetlost još slaba. Za razliku od skupih uređaja današnjice Q5 ima na lijevoj strani posebnu tipku za okidanje fotki što je dosta praktično ako ste u gužvi ili na rukama imate rukavice.

Prednja kamera na ovom uređaju ne može se pohvaliti nečime posebno s 0.3 megapiksela i rezolucijom od 640 x 480 piksela.

Test kamere

[NPG id=19152]

Baterija

Osim odličnog dizajna i zaštićenosti još jedan veliki plus kod ovog uređaja što mi se jako dopao, a to je baterija. Baterija je kapaciteta od 3200 mAh i moram priznati uz ovako ne zahtjevan hardver i softver baterija vam bez puno korištenja izdrži i do par dana što je odlično ako ste nekamo na terenu i ne bi htjeli da vas telefon iznevjeri. Za one koji vole puno surfati internetom i koristiti mnogobrojne aplikacije za društvene mreže baterija traje i do dan i pol.

Zaključak

Ovaj uređaj nakon tjedan dana korištenja ostavio je pozitivan dojam na mene bez obzira na slabije hardverske karakteristike od ostalih pametnih telefona pokazao se zapravo kao idealan uređaj za korisnike koji ne traže da bi s njime igrali igrice ili surfali Instagramom. Mobitel je jako jako čvrst i otporan, s gumenim rubom padovi na čvrsto kamenje i asfalt ne bi mu ništa učinili. Cijena Strongphonea Q5 iznosi 1499 kuna i moguće ga je nabaviti putem Mobis.hr trgovine. Dosta niska cijena i pristupačna za razliku od nekih CAT modela čiji uređaji ovog tipa imaju minimalne cijene od oko 2500, 3000 kuna.

Pozitivno

 • Baterija
 • Čvrstoča izrade uređaja
 • Zaštita zaslona
 • Fizička tipka za fotografiranje
 • Pristupačna cijena

Negativno

 • Slaba rezolucija zaslona
 • Slaba prednja kamera
 • Premala radna memorija
 • Mala interna memorija