Prvi pametni telefon slavi 20. rođendan!

  • od Edo Šanjta
  • 3 Godina prije
  • 0

Mislili ste da je Appleov iPhone bio prvi pametni telefon na svijetu? Eh, pa to i nije baš tako. Prvi pametni telefon pojavio se 16. kolovoza 1994. godine kao proizvod kompanije IBM pod nazivom Simon Personal Communicator.

Simon je težio čak 500 grama, a bio je dugačak 8 i širok 2.5 inča. Pokretao ga je 16-bitni procesor Vadem s brzinom takta od 16 MHz. Radna memorija iznosila mu je 1MB, kao i interna za pohranu podataka.

Što je sve Simon mogao raditi u tadašnje vrijeme? U paketu se uz uređaj dobivala i olovka Stylus kojom se moglo pisati i tipkati po LCD ekranu, koji je imao zeleno pozadinsko osvjetljenje i crna slova.

Pomoću Simona korisnici su mogli pisati bilješke, bilježiti podatke u kalendaru, koristiti alarm, sat, naravno zvati itd. Ono najzanimljivije bila je mogućnost povezivanja s faksom. Uz pomoć Simona korisnici su mogli još i pisati poruke, koje su se zatim slale faksom te ih primati.

Najveća mana ovog uređaja bila je baterija. Sat vremena neprestana rada bilo je dovoljno da se potroši. Cijena ove malene stvarčice iznosila je 899 dolara i to samo na američkom tržištu te je bio prodan u samo 50 000 primjeraka isključivo poslovnim korisnicima.

Jedna mala zanimljivost!

Iako je Simon smatran prvim pametnim telefonom, sam naziv smart phone prvi se put pojavio 2000. godine kako bi se opisao novi mobitel Ericsson R380 koji je bio pokretan operativnim sustavom Symbian i kao takav prvi imao i mogućnost spajanja na internet.

Ovaj zanimljiv gadget mogli biste pogledati od 25. listopada u muzeju znanosti u Londonu ako posjetite Information Age: Six Networks That Changed Our World.

Edo Šanjta