Koliko košta izrada Galaxya Note 4 i iPhonea 6?

  • od Edo Šanjta
  • 3 Godina prije
  • 0

Svi znamo da proizvođači pametnih telefona svoje uređaje diljem svijeta prodaju po različitim cjenovnim rangovima. Naša je država recimo dosta zakinuta po tom pitanju te su kod nas novi modeli pametnih telefona za razliku od ostatka svijeta – preskupi. Čisti primjer je iPhone 6, čija cijena kod nas skače i do 9 500 kuna. Sva sreća pa smo ovih dana u određenim trgovinama isti model dobili po nešto jeftinijoj cijeni od 6 500 kuna, a da ne govorim o tome što će biti kod operatera za par mjeseci.

No znate li koliki je iznos potreban kako bi se iPhone 6 ili 6 Plus napravio? Cijene dijelova za iPhone su u odnosu na cjelokupni iznos uređaja koji vidite u trgovinama manje za preko 100%. Apple za izradu iPhonea 6 potroši 227 dolara, a za iPhone 6 Plus 242 dolara.

Toliko o iPhoneu 6, a što je sa Samsungom? Pumpa li i on cijene? Prema onome što piše na portalu Teardown.com, izrada novog Notea 4 ipak zahtijeva nešto više novaca negoli izrada iPhonea 6 ili pak novog Galaxya Alphe, čiji dijelovi koštaju svega 195 dolara. Za Note 4 dijelovi iznose 260 dolara, što je daleko više i od prijašnjih Galaxyevih modela, ali i konkurencije u iPhoneu.

Bez obzira na prosječnu cijenu dijelova od 190 do 260 dolara, cijene koje vidimo u našim trgovinama su prevelike. Sada se ja pitam: isplati li se možda kupiti sve dijelove zasebno pa si sam složiti uređaj? 🙂

COGS

Edo Šanjta