Koja je razlika između Huawei P10 i P9 modela?

  • od Edo Šanjta
  • 3 Mjesec prije
  • 1

Veljača je bila pravi bum za Huawei jer je predstavio svoj novi model iz P serije, a to je P10. Uređaj koji je svojom kamerom sve korisnike ostavio bez daha. Ali je li uistinu toliko dobar da je potrebno prijeći s P9 na P10 ili je i dovoljan P9 model od prošle godine?

Dimenzije, baterija i cijena

Što se tiče dimenzija ova dva uređaj, skoro pa su identični s malim preinakama u samome izgledu. Huawei P10 dosta je nalik novom iPhone 7 modelu, pogotovo sa svojom mat bojom. Inače dolazi u nekoliko boja, šarene zlatna, plava, crna, siva i nekakva kričavo zelena. Odmah u startu morate znati da je Huawei P10 skuplji, naravno jer je i noviji, njegova cijena je 600 eura dok Huawei P9 ima ne toliko manju cijenu s obzirom na to da je već duže na tržištu, a to je 400 eura.

Krenimo malo s karakteristikama! Za cjelokupni rad uređaja i njegovu dugotrajnost zaslužne su baterije, Huawei P10 ima nešto mrvicu jaču bateriju u odnosu na P9, a to je od 3200 mAh dok P9 ima 3000 mAh. Oba dva modela imaju USB C utor za punjenje uređaja i mogućnost brzog punjenja.

Zaslon

Huawei P9 bih rekao da možda vodi što se tiče dimenzije ekrana u odnosu na kućište. P10 ima ekran nešto manji od 5.1 inča s Full HD rezolucijom i odnos ekrana naspram kućišta je 71.2% dok Huawei P9 ima veći ekran iste rezolucije od 5.2 inča i tanje kućište s 72.9% udjela ekrana naspram kućišta. Noviji model P10 koristi noviju zaštitu Gorilla Glass 5 koja se nalazi u svim ovogodišnjim pametnim telefonima dok P9 ima stariju generaciju Glass 3, ali ovo ne morate uzeti kao nedostatak, ogrebotine neće dobiti niti jedan ako se malo pazi na njih, što se tiće padova tu ne može izdržati niti jedan, ipak su osjetljiviji današnji pametni telefoni od nekadašnjih.

Operativni sustav

Oba dva uređaja imaju novi operativni sustav Android 7.0 koji dolazi s Huawei EMUI korisničkim sučeljem verzije 5.1. Moram napomenuti ako kupujete P9 i odlučite se za njega morat ćete nadograditi na 7.0, mnogi dolaze i dalje s verzijom Androida 6.0 i EMUI 4.1.

Performanse

Što se krije ispod poklopca ova dva velikana? Malena razlika na procesor, skoro pa nikakva. Huawei P10 koristi noviji Kirin 960 procesor koji ima brzine od 4×2.4 GHz Cortex-A73 & 4×1.8 GHz Cortex-A53 radnog takta dok Huawei P9 pokreče malo stariji Kirin 955 s brzinom razlike od 0.1 Ghz što je nepotrebno za zamarati se, dakle ima brzine radnog takta od 4×2.5 GHz Cortex-A72 & 4×1.8 GHz Cortex-A53.

Jedna prednost Huawei P10 je ta što dolazi samo s jednom verzijom od 4 GB radne memorije i ne morate se zamarati koji dobivate, ima model s 32 GB interne (L09) te model sa 64 GB interne memorije (L29). Huawei P9 dolazi u dvije varijante s 32 GB interne memorije i 3 GB radne memorije (EVA-L19/EVA-L09) te sa 64 GB interne memorije i 4 GB radne memorije (EVA-L29). Iskreno ne znam da li je uopće na našem tržištu, u našim trgovinama dostupan model od 4 Gb, još ga nisam vidio.

Kamera

Pređimo još na kamere. Velika razlika u odnosu n a P9. Huawei P10 sada ima dvostruku kameru od 20 megapiksela i drugu od 12 megapiksela, nažalost otvor blende je daleko slabiji u odnosu na Samsungov f/1.8, Huawei sada ima f/2.2, Leica leću, optički stabilizator slike, dvostruku LED bljeskalicu. Snima video u 2K na 30fpsa te u Full HD rezoluciji na 60 fpsa. Prednja kamera mu je od 8 megapiksela s otvorom  blende f/1.9.

Huawei P9 koristi također Leica leću s dvostrukom 12 megapikselnom kamerom, također otvor blende f/2.2, nema nažalost optičku stabilizaciju slike. Ne snima u 2k već samo u Full HD rezoluciji maksimalno na 60 fpsa. Prednja kamera daleko slabija s otvorom blende od f/2.7 i 8 megapiksela, slaba pri tamnijim prostorijama.

Novi položaj fingerprinta

Promjena se dogodila i u skeneru otiska prsta. Huawei P10 sada je dobio tipku, ali ne fizičku, s prednje strane koja radi na dodir i s njom osim što služi kao skener otiska prsta možete upravljati na uređaju pokretima. Huawei P9 ima stražnji skener otiska prsta kao kod svih ostalih Huawei i Honor modela iz Huaweija.

Zaključak

Možemo za kraj reći da zapravo ne dobijete puno drugačiji uređaj što se tiće brzine i rada, pa čak niti dugotrajnosti baterije. Mogu reći da Huawei P9 ima puno bolje raspoređeno kućište naspram veličine ekrana, ali zato Huawei P10 izgleda puno puno močnije i atraktivnije. Veliku prednost što se tiće kamere dajem Huawei P10 modelu, kamera je dobila ogroman napredak u odnosu na prošlogodišnji model i to se primijeti u startu.