Hoće li dodavanje jedne sekunde “ubiti” internet

  • od Edo Šanjta
  • 2 Godina prije
  • 0

Znanstvenici će u lipnju ove godine dodati jednu sekundu u računanju vremena, a razni informatički stručnjaci se boje kako će ta rabota izazvati brojne probleme na računalima i mrežama širom svijeta.

Posljednji put kada se dodavala sekunda u lipnju 2012, brojni internetski servisi poput LinkedIna, Reddita i Yelpa bili su privremeno nedostupni. Iako to ne zvuči kao velika stvar, istovremeno su probleme imali i Australci čiji je sustav za rezervaciju letova prestao s radom, stvarajući kaos u zračnom saobraćaju i milijunske štete.

Problem leži u činjenici da mnogi računalni sustavi ne mogu prepoznati “dvije iste sekunde” za redom, pa je Google ponudio rješenje u obliku leap smear tehnologije, koja omogućava da se milisekunde postupno dodaju tijekom cijelog dana kako bi  prijelaz bio neprimjetan.

Inače, sekunde se dodaju zbog sporije rotacije Zemlje, koja varira zavisno o godišnjem dobu. Isto tako veliki potresi mogu uzrokovati ubrzavanje ili usporavanje zemljine rotacije, pa se od 1972. na ovakav način korigiralo vrijeme 25 puta.

Alberto Čendak