Greška u sustavu: izona otkriva kako upasti u tuđi mail, Facebook…

 • od Edo Šanjta
 • 3 Godina prije
 • 3

Ova tema, iako pomalo zastrašujuća, može vam pokazati propuste koje činite dok koristite socijalne mreže, mail-portale i slično. I sami znate da se tragovi svugda bilježe, stoga je jako bitno da znate što radite jer biste u protivnom na vrlo jednostavan način mogli odati svoju lozinku. Ovaj trik se provedi u nekoliko koraka i radi na svim mjestima gdje lozinka ostaje zabilježena, dakako enkriptirana.
Kao primjer sam odabrao najpopularniju društvenu mrežu Facebook, koju većina nas koristi. Najlakše je isprobati ovaj sistem na vlastitoj lozinki, a dovoljna su samo 2 koraka.

1: Otvorite Facebookovu stranicu za prijavu te poplavite svoju enkriptiranu lozinku. Desnim klikom miša otvara se prozor u kojem morate odabrati “Pogledaj element (Inspect Element)”.

ph3

2: U prozoru koji se otvori pri dnu stranice vidjet ćete da postoji zapis u kojem se pojavljuje riječ “password”. Ako ste slijedili postupak kao što sam objasnio, trebali biste dobiti već poplavljeni red u kojem je jednostavno pronaći željenu riječ.

ph4

3: Duplim klikom na “password” možete utipkati tekst koji želite. Vi morate utipkati: “text”. Pritiskom na enter vidjet ćete da se enkriptirana zaporka pojavila te je sada potpuno otkrivena.

ph5ph6

Kao što i sami vidite, postupak je vrlo jednostavan. Sve što vam treba je korisnikov e-mail koji ionako već ostane upisan – i imate pristup njegovom računu.

Znam da vam sada odmah pada napamet zloupotreba ovog principa, ali ovo sam napisao tek toliko da vidite kako jednostavnom greškom možete dozvoliti drugima da zlorabe vaše račune. Stoga kod korištenja javnih kompjutera, osim vlastitog u nadi da je siguran, jednostavno obrišite tragove koje ste ostavili.

Posstupak koji sam objasnio u slikama napravljen je s Firefoxovim preglednikom na engleskom jeziku. Princip izmjenjivanja “passworda” u “text” je sličan na drugim portalima i drugim internetskim preglednicima, Jedino morate pronaći ispravan prozor i element za izmjenu.
Mail i lozinka koju sam koristio izmišljeni su i tu su samo radi primjera.

PONAŠAJTE SE ODGOVORNO, SAMI ODGOVARATE ZA ŠTETU KOJU UČINITE!!!!

Ivan Tomić

 • linux2008

  Ovo je obicna glupost i pokaze samo ono sto smo sami utipkali za pw, a ne moze se doci do korisnikovog pw….

  • Anonimno

   hahahahahah kaako ste gluupi

 • SJ

  jes, onda i outlook ima ovu gresku…cccccpffff