Google mora u lov na piratske sadržaje

  • od Edo Šanjta
  • 2 Godina prije
  • 0

Svakim danom veliki broj poklonika interneta preuzima na ilegalan način pokoji filmski naslov, audio CD ili neko softversko rješenje. Mnogi se slažu da tome jednom treba stati na kraj, dok drugi upozorovaju kako se pristupu ilegalnom sadržaju (torrentima) zapravo ne može stati na kraj.

Bilo kako bilo, Google je zaprimio zahtjev kako u što kraće vrijeme mora sa svoje tražilice ukloniti 345 milijuna linkova na ilegalni (torrent) sadržaj, i to onaj koji potječe iz 2014. godine.

To znači kako poznati Google svakog dana mora ukloniti minimalno jedan milijun linkova na ilegalan sadržaj kako bi s ovim postupkom bio pri završetku krajem godine!

Britanska diskografska kuća najustrajnija je u ovom naumu. Samo je ona tražila da Google iz svoje tražilice ukloni čak 60 milijuna linkova. Što Google svakako mora i učiniti.

No Google je bio toliko slobodan da je naveo kako sadržaj (nevezano o kojem obliku se radilo) treba biti mnogo dostupniji krajnjim korisnicima. Dolazilo to u obliku popusta ili dodatnih pogodnosti – nije bitno. Naime, Google tvrdi kako za sada sam sadržaj, odnosno njegova dostupnost nije naklonjena korisnicima (odnosno onima koji konzumiraju takav sadržaj). Dokle god to bude tako, Torrenti će i dalje biti popularni: dok se jedni budu „gasili“, drugi će pak „rasti“. U suštini, micanje takvih linkova nije rješenje.

Partner portala izona: ninoit.eu