DeX, dodatak koji pretvara Galaxy S8 u stolno računalo!

  • od Edo Šanjta
  • 3 Mjesec prije
  • 1

Ovo je jedna vrlo zanimljiva ideja o budućnosti prijenosnih računala za koju smatram da je sljedeća stepenica izgleda prijenosnih računala, zaboravit ćemo laptope, stolna računala i naši pametni telefoni će postati naša računala koja možemo nositi bilo gdje i spajati bilo gdje putem docka.

DeX je skraćenica od engleske riječi Desktop Experience. Ovakva tehnologija viđena je zadnji put kada je Microsoft kompanija predstavila njihov pametni telefon Lumia 950 i nakon propasti Windows Phonea, propala je i ova ideja. Radi se o tome da vaš pametni telefon priključite na dock koji ima samostalno hlađenje i uz pomoć spajanja putem HDMI kabela prikazuje sve podatke s vašeg mobitela na desktop monitoru, ali prikazuje u desktop prikazu prilagođeno za monitore. Naime, Samsung je odlučio ovoj ideji dati šansu te je s novim Galaxy S8 i S8+ modelima predstavio i DeX.

DeX, maleni dock na koji se spoji S8 i preko HDMI priključka prikazuje sve s Galaxya na monitoru. Osim HDMI, DeX ima još priključke USB Type C, Ethernet i USB 2.0. U prezentaciji je Samsung predstavio neke njihove originalne aplikacije koje se nalaze na Galaxyju S8 te Microsoft Office aplikacije, nažalost sve druge aplikacije koje se nalaze u Google Play trgovini još nisu prilagođene ovome, hoće li developeri prihvatiti ovaj izazov i svoje aplikacije prilagoditi DeXu još ćemo vidjeti jer sve dosadašnje ideje ovog tipa su propale, ali volio bih kada bi ovo uspjelo jer ovo je po meni budućnost.