Alien Isolation [Recenzija]

  • od Edo Šanjta
  • 3 Godina prije
  • 0

Film Alien prvi put gledao sam davne 1984 godine. Imao sam sedam godina i nisam mogao vjerovati da će mi roditelji dopustiti da gledam neki strašan film. Vrlo rano razvio sam afinitet prema SF žanru, tako da sve što je imalo prefiks znanstvenofantastično- za mene bilo obavezno štivo. Ono što mi je od tog prvog gledanja ostalo u živom sjećanju je činjenica da sam se isprepadao kao nikada do tada. Scena u menzi Nostroma u kojoj iz prsne šupljine iskače mlado Aliena proganjalo me je u snovima narednih nekoliko tjedana. Ostala je u sjećanju i nenadmašna atmosfera kao i fantastična scenografija i glazba.

AI 2014-10-11 11-41-21-85

Kada su nakon katastrofalnog  Alien:Colonial Marines iz Sege najavili izlazak još jedne Alien-igre, bio sam skeptičan poput mnogih. Nijedna od igara iz Alien franšize u posljednjih nekoliko godina nije mi bila dobra. Jednostavno nisu bile zastrašujuće. No autori iz studia The Creative Assembly  bili su uvjereni kako će njihova ideja o Alien-igri biti pun pogodak – i bili su u pravu.

Petnaest godina nakon događanja iz prvog filma pronađena je crna kutija svemirskog broda Nostromo i glavešine iz korporacije Weyland Yutani organiziraju ekspediciju kako bi došle u posjed snimke koja je u međuvremenu završila na svemirskoj stanici Sevastopol. Vi ste Amanda Ripley, kći Ellen Ripley, jedine osobe koja je preživjela incident sa ksenomorfom na Nostromu. Amanda ne zna sudbinu svoje majke te se pridružuje ekipi koja bi trebala preuzeti snimku.

Svemirska stanica Sevastopol oronula je instalacija koja je daleko od svojih najboljih dana. Pod kontrolom korporacije Seegson, koja ni izbliza nije tako moćna kao zloglasna Weyland Yutani, propadanje se vidi na svakom koraku. Zatvorene prodavaonice i terminali samo su znak da je Sevastopol bio na putu prema dolje puno prije nego se u njemu nastanilo naše poznato čudovište.

Prilikom prelaska s broda na stanicu dogodi se nesreća i naša junakinja razdvojena je od posade te prepuštena samoj sebi u negostoljubivoj okolini. Alien nije jedina opasnost koja vreba na Sevastopolu, tu su još agresivni i paranoidni preživjeli stanovnici te poludjeli humanoidni androidi. Gumenih blijedih lica oni nisu ni približno sofisticirani poput androida Asha ili Bishopa (Alien i Aliens filmovi). Stvoreni za teške fizičke poslove, kontrolirani od strane umjetne inteligencije stanice APOLO, oni postaju smrtonosna prijetnja našoj junakinji.

AI 2014-10-11 11-53-02-78

No zvijezda igre svakako je Alien. Odluka autora da ksenomorf bude upravljan umjetnom inteligencijom te da mu se omogući slobodno švrljanje stanicom jednostavno je genijalno. Susreti sa stvorom nasumični su i bez nekih prepoznatljivih šablona. Osim rijetkih skriptiranih scena, svaki vaš susret s Alienom bit će vrlo napeto iskustvo. Prvi puta kada me je stvor ubio pokušavao sam hakirati vrata kako bi se dočepao sigurnosti. Nisam ga vidio, ali sam ga zato čuo kako mi se približava. Dlake na vratu su mi bile nakostriješene, a kada me je probio svojim repom nisam se mogao suzdržati, a da ne ispustim lagani krik. Igra obiluje takvim scenama, ali su autori pažljivim doziranjem pojavljivanja stvora izbjegli zamku da budu repetitivni. Alien će biti nemilosrdan prema vama. Neće vas ostaviti na miru kada prođete neki nevidljivi triger, već će vas bjesomučno ganjati dok mu god budete u dometu. Ubit će vas u trenutku kada pokušavate snimiti poziciju, kada se pokušavate dočepati sigurnosti zatvorenih područja, zapravo ubit će vas kad god mu se pruži prilika. Većinu vremena provest ćete skrivajući se u paničnom strahu da budete otkriveni. Pokušavat ćete stvarati što manju buku kako ne biste privukli pažnju Aliena na sebe. Pritajenost je ključ vašeg preživljavanja. Neke od najnapetijih i pamtljivih  scena horora doživjet ćete upravo u ovoj igri.

AI 2014-10-12 20-00-26-71

Atmosfera je stvarno odlična. Od mračnih hodnika i ventilacijskih otvora kojima ste prisiljeni puzati, do fenomenalne zvučne kulise od koje će vam se dizati kosu na glavi (ako je naravno imate). Grafika je izvrsna, developer je uspio u potpunosti prenijeti vizualni stil koji je sadržan u filmu. Vizija budućnosti iz kasnih sedamdesetih osjeća se na svakom koraku. Od žičanih telefona i monitora s katodnom cijevi pa do samih izbornika koji trzaju kao kada smo znali pauzirati VHS-kasetu (na tome smo nekad gledali filmove u svojim domovima). Osvjetljenje je genijalno, a rijetke prilike kada ćete imati prilike pogledati kroz okna postaje u prostranstva svemira ostavljat će bez daha. Igra ima određene bugove poput lebdećih objekata kao i činjenice da se vrlo često znate zaglaviti prilikom pristupanja kakvoj konzoli. Tada pomaže samo učitavanje zadnje pozicije. Iritantno, ali ne i previše ozbiljno. Vidljivo je i zastajkivanje u animacijama međuscena, problem koji je trebao biti riješen s prvom izdanom zakrpom, no nažalost samo polovično. Vjerujemo da će to biti riješeno s nekom narednom nadgradnjom.

U igri skupljate razne resurse kako bi izradili različite predmete poput medicinske opreme, granata EMP, dimnih bombi i slično. Izbornik u kojem izvodite ove radnje prilično je nezgrapan i trebao je biti bolje riješen. Od oružja su vam na raspolaganju, uz pištolj – sačmarica, bacač plamena te pištolj za zakovice. Kako ćete se većinu vremena zapravo boriti protiv androida i ostalih preživjelih na stanici, ova oružja ostavljaju dovoljno nade za preživljavanje. Kad je u pitanju Alien stvari nisu tako jednostavne.

AI 2014-10-12 19-41-54-39

Jako mi je čudno što u današnje vrijeme moram spomenuti kako smatram da je igra preduga (trajat će cca 14 sati). Danas kada prodaju igre koje traju uvrh glave dva sata, eto, dogodilo se i to da mi je igra preduga. Igra je imala nekoliko trenutaka koje sam smatrao da su savršeni da se priča završi, međutim ona se nastavljala i dalje. Činjenica jest da pred kraj Alien Isolation postaje malo naporan, ali želju autora da vam ponudi zavidnu količinu sadržaja za vaš novac svakako treba pohvaliti, samo da su još uspjeli zadržati i razinu dinamičnosti do kraja.

Odmah po izlasku objavljen je i određen broj DLC-ova (kako to danas već obično biva). U jednom od njih (Crew Expendable) preuzimate ulogu jednog od troje likova iz filma Alien (Ripleya, Dallasa ili Parkera) i to u trenutku nakon neuspješnog pokušaja da se izbaci Alien sa Nostroma i pogibije jednog od članova posade. Lijepo je vidjeti kako su svoje glasove likovima posudili glumci koji su glumili u filmu (Sigourney Weaver, Tom Skerritt i Yaphet Kotto). Ovdje ćete imati priliku prošetati palubama Nostroma u pokušaju zaustavljanja čudovišta s kojim je sve započelo.

Ovo nije savršena igra (daleko od toga), ali stvari koje rade dobro fenomenalne su, tako da će vam osigurati brojne situacije koje ćete pamtiti dugo nakon što završite s njom. Kraća kampanja bi intenzivirala one najnapetije trenutke, a bolja karakterizacija likova doprinijela bi samom zapletu priče.

No ako tražite Alien-igru koja će vas podsjetiti kako je to biti sedmogodišnjak s početka ovog teksta i skrivati se iza jastuka dok po ekranu šeta jedno od najstrašnijih ikad stvorenih čudovišta, ne tražite dalje. Ovo je igra za vas.

 

 

Ime: Alien Isolation

Developer:The Creative Assembly

Izdavač: Sega

Platforme: Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One,

Naša ocjena: 8/10

Alberto Čendak