Alcatel OneTouch Idol 2 Dual SIM [RECENZIJA]

  • od Edo Šanjta
  • 3 Godina prije
  • 0

Renomirani TCL proizvođač mobilnih telefona Alcatel predstavio nam je nasljednika svog prošlogodišnjeg pametnog telefona – OneTouch Idola 2. Ovi zanimljivi uređaji u srednjem cjenovnom razredu dolaze u verziji s jednom SIM karticom (8GB memorije, proširivo s mikroSD karticama do 32GB, 1GB RAM memorije) ili dvije SIM kartice (16GB memorije, 1GB RAM memorije, bez utora za memorijsku karticu). Upravo potonjeg smo imali na testu. Uređaj nam dolazi u sada već klasičnoj minimalističkoj kutiji te ne odstupa od trenutno zadane forme među proizvođačima mobilnih telefona. Uz sam telefon, u pakiranju ćete dobiti punjač te handsfree slušalice pristojne kvalitete.

Dizajn, kamera i kućište

Telefon je vrlo lijepo dizajniran te, iako je izrađen od plastike, ne odaje dojam jeftinoće. Nema nikakvog škripanja ili pucketanja plastike. Sam je obrub telefona izrađen od aluminija. Dizajn telefona prati sve današnje dizajnerske reference, uglavnom je oštrih linija s tek blago zaobljenim rubovima. Dimenzije su uređaja 136 x 70 x 7.3 mm i u ruci leži vrlo ugodno. U korištenju ne bi trebale imati problema ni osobe s malim šakama. Masa je uređaja 128g čime spada u prosjek današnjih modernih uređaja.

Na prednjoj je strani uređaja 2MP kamer i senzor osvjetljenja te kapacitivne Android tipke (back, home, menu); stražnja strana otkriva 8MP kameru (3264 x 2448 piksela s autofokusom) i LED flash. Na lijevoj su strani utori za SIM kartice, dok su na desnoj tipka za uključivanje/isključivanje telefona i tipka za pojačavanje/stišavanje zvuka. Donja strana otkriva stereo zvučnike i mikro USB sučelje.

Zaslon

Zaslon je uređaja 5-inčni IPS LCD, maksimalne rezolucije 540X960 piksela sa 16M boja. Koristi One Glass Solution u koji su integrirani touch senzori i zaštitno staklo, čime je omogućeno dodatno smanjenje debljine uređaja. Zaslon na dodir odgovara vrlo brzo i bez zastajkivanja, a kutevi gledanja, iako ne dostižu one top modela, vrlo su dobri. Boje su žive i intenzivne. Svjetlina je ekrana zadovoljavajuća, a vidljivost je na suncu možda nije bajna, ali recimo da je bolja od one Galaxy S3. Ako ćemo cjepidlačiti, mogli bismo reći da se primijeti niska rezolucija ekrana, ali budimo iskreni – to većini korisnika koji se odluče za ovaj telefon neće biti važno.

Performance

Idol 2 pokreće četverojezgreni  procesor ARM Cortex A7 Qualcomm Snapdragon 400 snage 1.3 GHz, a za grafički dio brine se Adreno 305 na 450 MHz. Iako ovo nisu procesori visokih performansi, u svakodnevnom radu zadovoljavajuće su brzi. Aplikacije i web stranice pokreću se vrlo brzo i bez nekog pretjeranog zastajkivanja te će zadovoljiti sve, osim možda najzahtjevnije korisnike (kojima ovaj telefon i nije namijenjen). Jedini problem koji vidimo jest: želite li na Idolu 2 pokretati najzahtjevnije videoigre, tada će se 1GB radne memorije pokazati kao usko grlo. Ugrađena baterija Li-Po 2000 mAh standard je u ovom cjenovnom razredu, a s obzirom na nisku rezoluciju ekrana, trajanje baterije nije problematično. Svakodnevno punjenje u večernjim satima nešto je s čime su se vlasnici pametnog telefona već naučili živjeti. Ipak, ako ste ovisni o igranju u pokretu ili društvenim mrežama, bojimo se da vam ne gine punjenje dva puta dnevno.

Kvaliteta razgovora i zvuka je na nivou. Glasovi u razgovoru zvuče čisto, jasno i glasno (tu svakako pomaže tehnologija za otklanjanje buke u razgovorima). Spomenimo da Idol 2 ima i integriranu mogućnost snimanja razgovora – ako vam takvo što treba. Telefon za rad s dvije SIM kartice koristi tzv. stand by tehnologiju. To znači da dok se koristi jedna SIM kartica, druga prilikom primanja poziva javlja zauzeće linije. Korištenje 3G mreže omogućeno je na oba SIM utora, međutim ako se istovremeno koriste dvije kartice, 3G će raditi samo preko kartice ubačene u SIM 1 utor. Ako u telefonu imate samo jednu SIM karticu, onda za punu funkcionalnost nije bitno koji utor koristite.

Operativni sustav

Uređaj pokreće Android 4.2 Jelly Bean, ali su iz Alcatela obećali da će uređaj biti nadograđen na Android 4.4 KitKat. Inače, ovo je gotovo čista verzija Androida s tek blago modificiranim sučeljem i paletom boja. Na zaključanom zaslonu nalaze se četiri prečaca za otključavanje i pristup pozivima, kameri i SMS-u. Ovo je prilično zgodno, ali bilo bi još praktičnije kada bi korisnik mogao sam dodijeliti svoje prečace po želji. Na početnim zaslonima možemo postavljati prečace za aplikacije i razne widgete i tu se uređaj ne razlikuje od ostalih pokretanih Android platformi. Uređaj dolazi s finom dozom predinstaliranih aplikacija i video igara (AVG Anti-Virus, Adobe PDF čitač, Cloud Backup, konverter valuta, Evernote, Flipboard, Shazam, OfficeSuite, Asphalt 7,Gameloft Live, Uno & Friends itd.) – lijepo i, za većinu stvari, korisno. Ovdje bih izdvojio aplikaciju Trigger pomoću koje možete automatizirati određene radnje prema zadanim parametrima. Primjerice, možete odrediti da kada vam baterija padne ispod 20%, automatski se gasi WiFi te smanji osvjetljenje ekrana kako bi se smanjila i potrošnja baterije – zgodno i nadasve korisno. Telefon podržava geste – dvostruki dodir isključenog ekrana otključava uređaj, crtanjem geste “C ” otvara se kamera, gesta “M” otvara audio player itd.

Web pretraživač bez problema prikazuje flash sadržaj i podržava pinch to zoom funkciju; ostale su mogućnosti standardne za Android platformu (osobno preporučam korištenje Chrome pretraživača).

Ugrađeni videoplayer omogućava reprodukciju pune HD rezolucije po 30 sličica u sekundi i podržava sve danas popularne video kodeke (H.263, H.264, MPEG-4 itd.). U reprodukciji 1080p materijala može se primijetiti lagano zastajkivanje, ali ništa zabrinjavajuće. Vjerujemo da bi korištenjem nekog alternativnog reproduktora stvar bila puno bolja. Glazbeni svirač podržava WAV, MIDI, MP2, MP3, WMA, AAC, AAC+ v1/v2, Vorbis, APE, FLAC, ADPCM reprodukciju datoteka i tu nemamo nikakvih zamjerki.

Stražnja kamera

Stražnja kamera ima 8MP i producira slike maksimalne rezolucije 3264 x 2448 točaka. Ima autofokus, LED bljeskalicu i stabilizator slike. Ima podršku za HDR i panoramske fotografije, prepoznavanje lica i osmijeha, noćni mod, kontinuirano snimanje, zemljopisno označavanje i ručne postavke određivanja ISO vrijednosti, balansa bijele boje itd. Rekli bismo: standardno za ovu vrstu uređaja. Fotografije snimljene ovim uređajem nisu vrhunske, pate od manjka detalja i intenziteta. Autofokus je prilično brz, a kao i kod svih sličnih uređaja, kvaliteta fotografija drastično opada sa smanjenjem dostupne svjetlosti.

Video kamera snima u rezoluciji 1920 x 1080 s 30 sličica u sekundi i ima stabilizator slike. Generalno snimkama možemo biti zadovolji, iako i ovdje možemo zaključiti da video pati od manjka detalja.

Zaključak

Alcatel OneTouch Idol 2 zadovoljavajuće je zaokružen proizvod, dopadljivog dizajna i vrlo dobre kvalitete izrade. Za nešto manje od dvije tisuće kuna, dobit ćete vrlo sposoban uređaj koji, iako ga ne krase neke spektakularne karakteristike, zahvaljujući iznimno dobroj optimizaciji od strane Alcatelovih stručnjaka, ostavlja dojam puno skupljeg uređaja.

Zahvaljujemo tvrtki Mobis na ustupljenom telefonu za testiranje.

alcscore

Alberto Čendak